Dit is waarom je krabt als je iemand anders ziet krabben

door
tsane.effiong
Leestijd 1 min.

Eerder onderzoek toonde al aan dat geeuwen en krabben sociaal besmettelijk is. Een recentere studie zegt nu dat je krabt wanneer iemand anders krabt omdat dat zo ingebakken zit in onze hersenen.

Krabben nadat je iemand ziet krabben is dus noch een keuze, noch een psychologische reactie. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Amerikaanse universiteit Washington University School of Medicine in Mississippi uitvoerde. De resultaten publiceerde ze in het magazine ‘Science'.

De test deden de onderzoekers door middel van een proef met muizen. Die lieten ze in een afgesloten ruimte een filmpje van een andere muis zien die zich krabde.

“Binnen een paar seconden zou de muis ook beginnen te krabben,” zegt de directeur van de school. “Dit was zeer verrassend, omdat muizen ??bekend staan om hun slecht zicht. Ze maken gebruik van geur en aanrakingen om gebieden te verkennen, zodat we niet wisten of een muis de video zelfs op zou merken.”

Wanneer de muis de video zag, gaven haar hersenen de stof GRP vrij, wat haar lichaam liet jeuken. De onderzoekers bevestigden dit door de stof of zijn receptor te blokkeren en ontdekten dat zodra die geblokkeerd was, de muis niet meer krabde wanneer de wetenschappers de video weer lieten spelen.

Als controle brachten de universitaire medewerkers stoffen aan die ervoor moesten zorgen dat de huid van de muis zou beginnen te jeuken. En inderdaad, het knaagdier krabde wél na contact met deze stoffen.