"Dit verzwakt VK, EU en Vlaanderen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Uiteraard betreur ik de uitslag van het referendum om uit de Europese Unie te treden. Dit verzwakt het VK, de EU en Vlaanderen." Zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois op de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Het Verenigd Koninkrijk biedt een enorme meerwaarde voor Europa op politiek en economisch vlak. Maar we respecteren de keuze van de Britten. Nu moeten we pragmatisch handelen om te streven naar een zo zacht mogelijke Brexit." Bourgeois liet de Studiedienst van de Vlaamse Regering afgelopen week nog berekenen dat een Brexit Vlaanderen tegen 2030 tot 2,5 procent van het bbp kosten. Dat is het geval voor een 'harde' Brexit, waarbij er geen vrijhandelsverdrag kan worden gesloten. Bij een 'zachte' uitstap, met lagere douanetarieven, gaat het om 1,8 procent.

"De culturele en politieke banden tussen de Britten en de Vlamingen zijn oud en hecht", zegt Bourgeois vrijdag. "Ze hebben eeuwenlang geleid tot de creatie van welvaart en veiligheid voor ons allebei. We waren ook elkaars bondgenoot in goede en slechte tijden. De Britse gesneuvelden in beide wereldoorlogen zijn daarvan de meest recente bewijzen. Het Verenigd Koninkrijk is een enorm belangrijke handelspartner voor Vlaanderen: het is onze vierde exportmarkt. Zeker in sectoren waar Vlaanderen excelleert - zoals de voeding en de textielindustrie - is het van cruciaal belang dat de handel over het Kanaal blijft floreren. Daarom moeten we streven naar een zachte Brexit."

Voor de minister-president is het cruciaal dat er parallel met de terugtredingsonderhandelingen gesprekken starten over een zo verregaand mogelijk vrijhandelsakkoord, "zodat er geen sprake kan zijn van tarifaire of niet-tarifaire handelsbelemmeringen". Hij zal die aanpak bepleiten in de voorbereiding voor de Europese top, die volgende week op 28 en 29 juni plaatsvindt in Brussel.

Er is nu ook nood aan een toekomstdebat binnen de Europese Unie, vindt de minister-president. "De Vlaamse regering komt daarom binnenkort met een eigen EU-visie. Geen grote sprong in het onbekende, wel pragmatisch zien waar we elkaar kunnen versterken zoals met een eengemaakte digitale markt en een energienetwerk."

bron: Belga