Dit vertelt je geeuw over je hersenen

Terwijl we allemaal denken dat als je geeuwt je lichaam vooral wil zeggen dat je moe bent, bewijst onderzoek dat gapen eigenlijk een manier is om je hersenen af te koelen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Uit de studie, die gepubliceerd werd in Biology Letters, blijkt dat zoogdieren met een groter brein langer gapen.

YouTube-filmpjes

Om tot die conclusie te komen, namen de onderzoekers het brein van 29 soorten zoogdieren onder de loep. Daarnaast analyseerden de wetenschappers de geeuwen van dieren op YouTube-filmpjes.

Wat bleek? Mensen gapen gemiddeld 7 seconden, terwijl dat bij de de Chimpansee bijvoorbeeld 5 seconden is en bij een muis 1,5 seconden. Er is namelijk een verband tussen de lengte van een geeuw, en het gewicht en het aantal cellen van de hersenen.

Koude lucht en warm bloed

Volgens de onderzoekers geeuwen we om ons brein af te koelen. Dat werkt op twee verschillende manieren. Niet alleen de koude lucht van buitenaf bereikt onze hersenen, maar ons gezicht spant en ontspant wanneer we geeuwen. Daardoor loopt er meer warm bloed door onze schedel, waardoor er hitte uit het brein kan ontsnappen. Een groter stel hersenen, heeft dus ook een langere gaap nodig om af te koelen.