Dit moet je eten tijdens de examens

Met de examens in aantocht is het verleidelijk om de koelkast vol te proppen met zoete tussendoortjes en kant- en klare maaltijden. Toch zou niet alleen rond de klok studeren, maar ook gezonde voeding bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan. Voedingsexpert Patrick Mullie en Lidl geven tips aan studenten. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Tijdens de examenperiode zitten jongeren veelal met hun neus in de boeken. Omdat ze geen kostbare tijd willen verliezen, maken quasi alle studenten verkeerde voedingskeuzes en kiezen ze al te vaak voor ongezonde maaltijden. Dat besluit voedingsexpert Patrick Mullie van de VUB na een enquête bij 357 studenten. Zo eet nagenoeg iedereen te weinig fruit (94%) en te weinig groenten (94%). Vlees, frisdranken, suikers en verzadigde vetzuren worden dan weer te vaak geconsumeerd. Hierdoor komt ook meer dan de helft van alle studenten bij in gewicht, zowel jongens (51%) als meisjes (52%).

Mullie vergelijkt de examens met een tienkamp voor een atleet. "Voor elk examen moet je, net als voor een wedstrijd, maximaal presteren om te winnen. Om dit te doen, is naast trainen of studeren, een optimale voeding essentieel. Men eet voor het lopen van 1.500 meter toch ook geen frieten of curryworst. Hetzelfde geldt voor de examens", zegt hij streng. Laat alcohol, vetrijke maaltijden en gesuikerde dranken en snacks dus links liggen. Om je energiepeil en concentratievermogen een boost te geven, kies je beter voor ijzer, magnesium, calcium, vitamine C en B1. In opdracht van Lidl geeft Mullie een aantal tips om een gebalanceerd maaltijden samen te stellen.

Ontbijt

Sla het ontbijt niet over, maar geef je hersenen 's ochtends al meteen de nodige brandstof. Kies voor volkoren brood met dieetmargarine en magere charcuterie of suikerarme ontbijtgranen met halfvolle melk. De ontbijtgranen en volkoren brood zorgen voor vezels, vitamine B1 en complexe koolhydraten. Koolhydraten zijn onontbeerlijk, want het is de belangrijkste bron van energie. Leg jezelf in de watten met een lekker stuk fruit en koffie of thee.

Lunch

Als middagmaal zorgen volkorenbrood of bruine pistolets voor voldoende vezels en vitamine B1. Beleg ze met magere kaas voor calcium. Vergeet geen portie groenten, water, koffie of thee.

Avondeten

's Avonds staat er idealiter groentesoep, een portie aardappelen, volle rijst of deegwaren, 100 gram vlees of vette vis en een portie groenten op het menu. In de zomer smaakt een salade of koude schotel met groenten ook, en krijg je de extra vitamine C, kalium en vezels binnen.

Tussendoortjes

De hele dag door mag je jezelf verwennen met lekkere tussendoortjes. Een handvol noten is niet alleen lekker, het bevat ook onverzadigde vetzuren en vult het magnesiumtekort aan.  Ook op andere snacks zonder toegevoegde suikers zoals snoeptomaten, fruit of magere yoghurt, mag je je verlekkeren.