Dit mag je verwachten van de Oscars 2018

Dit mag je verwachten van de Oscars 2018

De prent met de meeste nominaties is alvast 'The Shape of Water'. Dertien keer maakt de film kans op een glimmend beeldje. Deze creatie van Guillermo Del Toro is ook kanshebber voor de hoofdprijs van beste film, naast onder andere ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri', ?Lady Bird', ‘Call Me By Your Name' en ‘The Post'.

Primeur

Op de vorige editie stonden vooral racisme en diversiteit in de spotlight. Dit jaar zullen het vrouwen zijn die hun stem laten gelden. Verwacht wordt dat actrices en acteurs zowel op de rode loper als in hun overwinnigsspeeches ongelijkheid zullen aankaarten. Ook de #MeToo-affaire zal uitvoerig aan bod komen.

Deze editie hebben we wel al minstens één primeur: een van de presentatoren van het Oscarfeest is Daniele Vega, een Chileense actrice en transgender. Daarnaast zou dit jaar 'Beste Regie' ook voor het eerst naar een zwarte regisseur kunnen gaan. Al lijkt het weinig waarschijnlijk dat Jordan Peele zal winnen met zijn horrorfilm 'Get Out'.

Vroeg opstaan

Tussen de nominaties ook een film met een Belgisch randje: 'Loveless'. Deze Russische, Duitse, Franse en Belgische coproductie is genomineerd in de categorie 'Beste Buitenlands Film' en zal het in een spannende strijd opnemen tegen het alom gelauwerde 'The Square' en Gouden Beer-winnaar 'On Body and Soul'.

Voor de tweede keer op rij zal televisiepresentator Jimmy Kimmel het gala presenteren. De prijsuitrijking start om vijf uur 's avonds, lokale tijd. Voor filmliefhebbers van bij ons betekent dat maandag om twee uur in de ochtend opstaan om live te kunnen kijken.