Dit land warmt dubbel zo snel op dan de rest van de wereld

De klimaatverandering treft de hele wereld, maar Canada krijgt de zwaarste klappen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de organisatie ‘Environment and Climate Change Canada'.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

In de hele wereld is de klimaatverandering al zichtbaar, maar nergens warmt het sneller op dan in Canada. Terwijl de gemiddelde temperatuur de voorbije zeven decennia wereldwijd met 0,8 graden gestegen is, zag Canada in dezelfde periode een toename van 1,7 graden. In het Canadese noordpoolgebied werden zelfs temperatuurstijgingen van 2,3 graden gemeten.

Menselijke factor dominant

De onderzoekers van ‘Environment and Climate Change Canada' leggen de schuld van de klimaatveranderingen vooral bij de mens. “Hoewel zowel menselijke activiteiten als natuurlijke klimaatomstandigheden in Canada aan de oplopende temperaturen hebben bijgedragen, blijkt de menselijke factor dominant. Meer dan de helft van de opwarming is in Canada wellicht te wijten aan de invloed van menselijke activiteiten.

“Een grote impact is het gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen. Daarnaast is er echter ook het verlies aan sneeuw en ijs. Daardoor worden minder zonnestralen weerkaatst. Dat leidt tot een grotere absorptie van zonnewarmte door de bodem. Daarnaast is er ook het fenomeen van de terugtrekkende gletsjers. Dit alles zet een aanhoudende cyclus van opwarming in gang. Dat heeft de basis gelegd voor de onevenredige temperatuurstijging die Canada kent”, klinkt het.

Catastrofale ontwikkelingen

Volgens het rapport zijn de gevolgen hiervan niet te onderschatten. Zo moet Canada zich voorbereiden op dodelijke hittegolven en een gebrek aan zuiver water. “De warmere temperaturen kunnen leiden tot frequentere hittegolven en een hoger risico op bosbranden en droogtes in sommige delen van het land."

"Tevens dreigt de toegang tot cruciale bronnen van zoet water problematischer te worden. Dat is gedeeltelijk te wijten aan een afname van de sneeuwval tijdens de winterperiodes. Sneeuwreserves vormen tijdens de lente in Canada immers een belangrijke bron van zuiver water. Een groot deel van deze effecten zal de volgende jaren alleen maar sterker worden. Alleen drastische maatregelen kunnen catastrofale ontwikkelingen helpen vermijden”, luidt het.