Dit kevertje is bijna dubbel zo schadelijk als bosbranden

Dit kevertje is bijna dubbel zo schadelijk als bosbranden

Vorig jaar verwoestten bosbranden in Zweden maar liefst 2,1 miljoen kubieke meter bos. Maar er was iets dat nog schadelijker was dan bosbranden, namelijk de letterzetter. Dit insectje van nog geen halve centimeter groot verslond bijna dubbel zoveel oppervlakte aan sparrenbomen.

Door de warme en droge zomers waarmee Zweden kampt ziet het er niet naar uit dat de plaag snel zal overwaaien. In het ergste geval schat het Zweeds bosagentschap dat dit jaar 12,5 miljoen kubieke meter bos verloren zal gaan. Dat is meer dan 15% van de jaarlijkse houtkap. In het beste geval gaat het agentschap uit van een status quo: zo'n 3 à 4 miljoen kubieke meter zou dan verdwijnen.

(Lees hieronder verder)

Foto Unsplash

Klimaatopwarming

De letterzetter is niet nieuw in Zweden, maar door de klimaatopwarming wel schadelijker dan voordien. Sparren houden van een gematigd vochtig klimaat. Ze verweren zich tegen de kevers door ze te verdrinken in hars. Nu de zomers steeds droger en heter worden verzwakken de sparren, waardoor het schorskevertje zich gemakkelijker voortplant.

Zweden gaat daarom de strijd aan met de letterzetter en schakelt een crisisteam in. Getroffen gebieden moeten razendsnel opgespoord en behandeld worden. Daarnaast zetten enkele bedrijven artificiële intelligentie, satellieten en algoritmes in om de letterzetter met de rug tegen de boom te zetten.