Dit kan je doen tegen hooikoorts

Voor hooikoortspatiënten is er weer een lastige periode aangebroken. Natuurlijk is er heel wat medicatie waarmee je minder gaat snotteren, maar er zijn ook een aantal alternatieven.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Ramen toe

Als het mooi weer is, ben je geneigd om de ramen wagenwijd open te zetten, maar dat doe je beter niet, stelt bioloog Arnold van Vliet aan de Nederlandse omroep RTL. “Zo hou je de pollen buiten.”

 

Zonnebril

"Wat ook helpt is om een zonnebril op te zetten. Daarmee voorkom je dat de pollen rechtstreeks in je ogen komen, en verminder je ook de lichtintensiteit, waardoor je ogen minder gevoelig worden.”

 

Ga naar de zee

Ga naar de zee als je veel last hebt van hooikoorts. Als de wind van zee komt heb je daar geen last van pollen, maar als de wind van land komt zitten er op het strand natuurlijk nog steeds pollen in de lucht.

 

Vaseline

Smeer vaseline onder je neus. Dat is een veelvoorkomende tip. “Het is niet bewezen dat het werkt”, waarschuwt voormalig neus-keel-oorarts Francis Burgersijk. “Mensen zeggen dat de pollen dan aan je neus blijven plakken, maar zelfs als dat zo is adem je er natuurlijk nog steeds veel in."

 

Tape

Verder zou het ook helpen om een fysiotherapeut tape op je rug en borst te laten plakken, maar ook daarvoor is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.

 

Als al die middeltjes voor jou werken, ga er dan vooral mee door, stelt Burgersdijk.  “Als je het gevoel hebt dat een bepaalde methode de klachten vermindert, maak daar dan vooral gebruik van, zelfs als er geen wetenschappelijk bewijs voor is”, besluit hij.