"Dit jaar nog presidentsverkiezingen in Congo organiseren is wél mogelijk"

"Dit jaar nog presidentsverkiezingen in Congo organiseren is wél mogelijk"

De Congolese presidentsverkiezingen kunnen nog voor eind dit jaar georganiseerd worden. Dat zegt Micheline Mwendike, activiste bij de jongerenbeweging Lucha (Lutte pour le changement), vanmiddag aan Belga. De afgelopen maanden bleef de Congolese kiescommissie herhalen dat nog voor eind dit jaar verkiezingen organiseren, onwaarschijnlijk is. "Dat is inderdaad wat de kiescommissie onterecht in de hoofden van zowel de bevolking als de internationale gemeenschap steekt", zegt Mwendike. "We hebben echter een 'ultieme oplossing' om nog dit jaar, of op heel korte termijn, verkiezingen te kunnen organiseren." De organisatie van de verkiezingen was ook de aanleiding voor de betogingen die maandag in heel het land georganiseerd werden. In hoofdstad Kinshasa ontaardden die in zwaar straatgeweld, met volgens Human Rights Watch een veertigtal doden. "Er moeten niet alleen - alweer - veroordelingen komen, maar ook sancties tegen zij die achter dat geweld zitten", meent Mwendike.

Lucha's ultieme oplossing bestaat erin om de kiezersregistratie en -identificatie samen met de stemming te laten doorgaan, op "een of twee dagen tijd". De kieslijsten zijn namelijk niet up to date, waardoor een groot deel van de jongeren niet zou mogen stemmen - op een bevolking van ruim 70 miljoen Congolezen is 60 pct jonger dan 30. Volgens de kiescommissie zou het updaten van de kieslijsten pas midden 2017 afgerond kunnen zijn.

Bij de voorstelling van hun oplossing drukten de Lucha-jongeren de hoop uit dat de politieke klasse haar voorstel zou gebruiken als "laatste kans" om "terug te keren op de weg van de wijsheid", in plaats van het land mee te slepen in een onzekere periode. "We hebben toen opnieuw ondervonden dat de politici wel luisteren. Onze ideeën in de praktijk omzetten, is jammer genoeg een ander paar mouwen."

Voor Lucha moet de grondwet nageleefd worden. Die schrijft voor dat president Joseph Kabila's twee en laatste termijn er eind dit jaar op zit. Oppositie en middenveld vrezen echter dat Kabila en zijn entourage langer aan de macht willen blijven.

Mwendike is in ons land in het kader van de Vlaamse Vredesweek van Broederlijk Delen. Die draait dit jaar rond de geweldloze strijd van jonge activisten in Congo.

bron: Belga