Is dit het ultieme dieet? Wetenschappers creëren afslankingsmethode waarbij je vijf dagen vast per maand

Is dit het ultieme dieet? Wetenschappers creëren afslankingsmethode waarbij je vijf dagen vast per maand

Vasten wordt al lang geprezen als een effectieve manier om gewicht te verliezen, het immuunsysteem te verbeteren en de hersencapaciteiten te vergroten. Maar artsen hebben een hekel aan het aanbevelen van dergelijk extreem dieet omdat er een aantal gevaren aan verbonden zijn. Nu hebben wetenschappers een dieet ontwikkeld dat het vasten nabootst en volledig veilig is.

Voor de studie die in het tijdschrift Cell Metabolism werd gepubliceerd, hebben de deelnemers gevast maar slechts een beperkt aantal dagen en dat op regelmatige basis. Hoewel het aantal deelnemers relatief klein was (slechts 19 mensen probeerden het dieet uit) zijn de resultaten enorm veelbelovend waardoor de University of Southern California goedkeuring probeert te krijgen van het Food and Drug Administration zodat het dieet aanbevolen kan worden aan patiënten.

"Vasten is een manier om je lichaam te rebooten door beschadigde cellen op te ruimen en nieuwe te regenereren," legt Valter D. Longo, de co-auteur van de studie, uit.

"Het gaat over het herprogrammeren van het lichaam zodat het verouderingsproces later wordt ingezet en het lichaam ook verjongd wordt. Het is geen typisch dieet, want het is niets dat je moet blijven doen."

Concreet kun je 25 dagen van de maand eten wat je normaal zou eten. De andere vijf dagen moet je vasten. De eerste dag dat je dieet, mag je 1090 calorieën eten: 10% eiwit, 56% vet en 34% koolhydraten. Van dag twee tot vijf mag je maar 725 calorieën naar binnen spelen: 9% eiwit, 44% vet en 47% koolhydraten.

De deelnemers aten voornamelijk veel groentesoep, boerenkool, crackers en dronken kamillethee.  Ze verloren met het dieet een aanzienlijk aantal kilo's en ze waren allemaal een stuk gezonder.