Dit hebben de airhostessen u nooit verteld

Dit hebben de airhostessen u nooit verteld

Foto: Frank Kovalchek (CC BY 2.0)

De meeste mensen hebben ooit al eens op een vliegtuig gezeten. Wat ze u in de lucht niet vertellen, hebben we opgelijst.

Het ware verhaal achter de zuurstofmaskers

Als de zuurstofmaskers naar beneden komen, heb je maximum 15 minuten aan zuurstof vanaf het moment dat ze naar beneden vallen. Dat is wel meer dan genoeg tijd voor de piloot om het  vliegtuig naar een lagere hoogte te brengen waar je normaal kan ademen.

Je zet best eerst je eigen masker op vooraleer je je kinderen helpt met hun masker want je hebt maar 15 seconden voor je het bewustzijn verliest als de luchtdruk in de cabine wegvalt.

 

 

 

 Drink nooit water in de toiletten van een vliegtuig

Het water dat een vliegtuig meedraagt zou drinkbaar moeten zijn, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat dat niet het geval is. Drink NOOIT water afkomstig van de wastafel in de toiletten.

 Er is een reden dat de lichten in het vliegtuig gedimd worden bij de landing

Als een vliegtuig 's nachts landt worden de lichten binnen gedimd zodat je ogen al zijn aangepast aan het donker in het geval dat er iets mis gaat en het vliegtuig moet ontruimd worden.

 

 

 

 Toiletdeuren kan je altijd open doen

Door veiligheidsoverwegingen is het altijd mogelijk toiletdeuren te openen op een vliegtuig. Kijk eens onder het  'toilet' of 'niet roken' bordje voor een verborgen ontgrendeling en laat een medepassagier eens goed verschieten.

Piloot en co-piloot eten nooit hetzelfde

Meestal zullen de co-piloot en de piloot niet hetzelfde eten, zodat in het geval van een voedselvergiftiging niet allebei de piloten uitgeteld zijn.

Maak je geen zorgen over een harde landing

Bij slecht weer zal de piloot met opzet een hardere landing maken om te compenseren voor watergladheid op de landingsbaan.

 

 

 

 

 

 

 Piloten slapen tijdens de vlucht

In een Brits onderzoek hebben 56% van de ondervraagde piloten toegegeven dat ze al hebben geslapen tijdens een vlucht. Een derde daarvan vonden hun co-piloot slapend terug als ze wakker werden.

Zelfs als alle motoren van een vliegtuig uitvallen, kan een vliegtuig nog lang blijven zweven

Moderne vliegtuigen hebben een glijgetal van 15:1, dat wil zeggen dat het tuig nog 150 kilometer ver kan zweven als de motoren plots niet meer werken op 10 kilometer hoogte.