Dit gebeurt met je lichaam als je één jaar niet doucht

Dit gebeurt met je lichaam als je één jaar niet doucht

De Amerikaanse dermatoloog Joshua Zeichner waarschuwt dat tweemaal of vaker per dag douchen de huidbarrière kan verstoren, wat op zijn beurt leidt tot irritatie en ontstekingen. Experten brengen in kaart wat er hypothetisch zou kunnen gebeuren als je je gedurende één jaar niet wast.

Zweetgeur

"Indien je niet extreem hard zweet en nog steeds belangrijke lichaamsgebieden wast, zal het feit dat je je niet doucht je huid waarschijnlijk niet beschadigen, maar je zal zeker een lichaamsgeur ontwikkelen die onaangenaam is", zegt Zeichner.

Een andere dermatoloog, Amy Wechsler, waarschuwt dat de huid niet reinigen kan leiden tot een ophoping van dode huidcellen. Hyperkeratose zou ongetwijfeld optreden. Dat is de verdikking van de buitenste huidlaag.

Uitslag

Volgens de experten zal elke huid anders reageren. "In het algemeen kunnen we stellen dat een huid die niet gewassen wordt kan jeuken, maar er kan ook roze vettige, schilferige uitslag ontstaan op delen van het gezicht, de hoofdhuid en de borst", zegt Elizabeth Tanzi, directrice van Capital Laser & Skin Care.

Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties. Dermatoloog Zeichner legt uit dat je een wonde altijd moet schoonmaken. Indien je dat niet doet, word je vatbaarder voor infecties.