Dit gebeurt er met ons als we sterven volgens mensen die gestorven zijn

Dit gebeurt er met ons als we sterven volgens mensen die gestorven zijn

Wat gebeurt er met ons als we sterven? Over deze vraag hebben de knapste koppen van de mensheid zich al gebroken en ze stond ook centraal in een aantal baanbrekende wetenschappelijke studies.

Nu heeft het internetforum Reddit een topic geopend waarin de vraag gesteld werd aan mensen die klinisch dood zijn geweest en daarna weer tot leven werden gewekt. Hoewel de juistheid van de antwoorden met een korrel zout genomen moet worden, komt het topic in wezen neer op een grote enquête over het onderwerp.

Er kunnen drie grote categorieën onderscheiden worden in de antwoorden.

Er zijn mensen die niets voelden, mensen die een licht zagen en interactie  hadden met een andere person en dan waren er degenen die konden zien wat er gebeurde terwijl ze dood waren zonder in staat te zijn om in te grijpen.

De eerste groep komt overeen met de antwoorden van een bepaalde Redditor die twee keer officieel overleed en uitgenodigd was om over het onderwerp te praten met andere gebruikers van het forum.

De laatste groep lijkt in te stemmen met het werk van Dr Sam Parnia. Hij onderzocht patiënten die een hartstilstand hadden meegemaakt en vond dat bijna 40% beschreef dat er een of andere vorm van bewustzijn was op een moment dat ze eigenlijk klinisch dood waren.

Hieronder volgen enkele getuigenissen van mensen die klinisch dood waren en over hun ervaring vertelden op het forum.

"Ik was klaarwakker en sprak met de dokter. Op een bepaald moment gingen de alarmen af en raakte iedereen in paniek. Mijn wereld werd zacht en mistig en uiteindelijk werd alles zwart. Het volgende dat ik me herinner was het openen van mijn ogen en de dokter die zei "we hebben hem terug." Het was echt een rustig gevoel."

"Ik stortte in tijdens de presentatie van een les. Alle ademhaling en bloedcirculatie stopte. Het voelde alsof ik in een eindeloos gat viel terwijl mijn collega's om hulp riepen. Ik werd niet leven ingeblazen en ik heb nog steeds geen herinneringen aan het kleine beetje tijd voor en na mijn dood."

"Ik nam een overdosis heroïne. Mijn hart stopte ermee. Ik zag niets en het voelde als slapen zonder te dromen."

"Ik stortte in elkaar tijdens een werkvergadering in februari 2014. Ik had geen hartslag of hartritme gedurende vijf minuten. Mijn laatste herinnering was van ongeveer een uur voor het incident. Mijn volgende herinnering is die van twee dagen later toen ik uit mijn medisch geïnduceerde coma kwam."

"Ik was ongeveer 40 seconden dood. Het was net alsof ik sliep zonder te dromen. Er was geen gevoel van eigenwaarde."