Dit gebeurt er met je hersenen vlak voor je dood gaat

Wat gebeurt er met ons als we sterven? Over deze vraag hebben de knapste wetenschappers zich al een triljoen keer het hoofd gebroken. In een video legt de Amerikaanse Chemical Society op levendige wijze uit wat er volgens wetenschappers in je hersenen gebeurt op het moment dat je vermoord wordt. En erg prettig is het niet. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Volgens de makers van het filmpje lijkt het moment dat je jouw laatste adem uitblaast, sterk op de ervaring van de angst als je een horrorfilm kijkt. Stel: je wordt achternagezeten door een moordenaar met een bijl, dan brengt je brein je lichaam in opperste staat van paraatheid. Je gaat als een razende adrenaline aanmaken, en van pure angst begin je te schreeuwen.

Als de moordenaar je uiteindelijk te pakken krijgt en de genadeslag toedient, stopt je hart met kloppen en stop je met ademenen. Maar je hersenen bereiken vermoedelijk nog heel even een staat van neurologische hyperactiviteit.

Volgens recente studies is het bovendien deze staat die een bijna-dood-ervaring kan verklaren. Mensen die zo'n ervaring hebben meegemaakt, omschrijven hem verschillend. De een noemt het een "pure, perfecte, droomloze slaap". Anderen beweren dan weer dat ze "voor een gigantische muur van helder licht stonden". Maar wat er precies gebeurt tijdens een bijna-dood-ervaring is nog altijd een raadsel.

Bekijk de bovenstaande video voor wat extra uitleg.