Dit gebeurt er als je een nies inhoudt

Je hebt misschien al eens gehoord dat je oogballen uit de kassen ploppen als je een nies inhoudt. Dat klopt gelukkig niet, maar volgens een expert is het toch niet wijs om je neus dicht te knijpen als je het voelt kriebelen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Of je nu in een muisstille trein of in een belangrijke vergadering zit, tijdens sommige momenten is het nogal ongemakkelijk om plots te niezen. Sommige mensen knijpen dan snel hun neus en mond dicht om een luide "hatsjoe" te vermijden. Maar volgens de Amerikaanse NKO-arts is dat geen goed idee.

Krachtige reflex

De expert legt aan de online site Digg uit dat een nies eigenlijk een reflex is van je lichaam om je neus schoon te maken. Hier kan een enorme kracht bij vrijkomen. Zo kan de lucht wel met 150 kilometer per uur uit je neus komen.

Maar wat gebeurt er nu als je die reflex tegenhoudt? Dan veroorzaak je eigenlijk het tegenovergestelde van waar een nies voor bedoeld is. In plaats van dat alle irriterende stofjes en ziektekiemen naar buiten gaan, worden ze naar binnen gestuurd. Daarnaast gaat de kracht van de nies ook naar binnen toe. In het ergste geval kan je hierdoor duizelig worden, springt er een adertje in je oog of loop je gehoorbeschadiging op. Die kans is gelukkig heel klein, maar voor de zekerheid is het beter om de nies niet in te houden.