Dit gebeurt er als een trein een auto ramt

Dit gebeurt er als een trein een auto ramt

Het Belgische spoorwegnet telt 1.857 overwegen. De meerderheid daarvan -1.297 om precies te zijn- is uitgerust met halve slagbomen.

Elk jaar vallen er doden bij overwegen omdat bestuurders de stopsignalen negeren en toch nog aan de andere kant willen raken. In 2012 waren er zo 56 ongevallen in ons land. Daarbij vielen negen doden en 2 gewonden.

De overweg volledig afsluiten is niet altijd aangewezen want als er wordt gekozen voor volledige afsluiting, moet er obstakeldetectie worden geïnstalleerd. Want als een overweg volledig kan worden afgesloten, is er een risico dat iemand opgesloten wordt tussen de slagbomen, en moet de trein die de overweg nadert, nog kunnen worden tegengehouden. Dat betekent dat de slagbomen lang voor het naderen van de trein al naar beneden gaan en dat belemmert de verkeersdoorstroming.

Dat het een dom idee is om de waarschuwingssignalen te negeren, heeft het populaire automagazine Top Gear treffend geïllustreerd.

Zij plaatsten een Reanult Espace dwars op de sporen en lieten een trein op volle snelheid aanstormen. Het resultaat ziet u hieronder.