Dit is de vuilste ruimte in je huis

Je huis is een broeihaard van bacteriën. We mogen van geluk spreken dat we de kleine beestjes niet kunnen zien met het blote oog, want ze verschuilen zich overal. Maar welke kamer is nu precies het vuilste? 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Mensen verwachten vaak dat het toilet, de badkamer of de slaapkamer krioelt van de vieze micro-organismen, maar in werkelijkheid is de keuken de meest onhygiënische ruimte. Voedsel brengt namelijk een heleboel viezigheid met zich mee, en vooral de bacteriën op kip en rood vlees zijn grote boosdoeners.

"In de keuken vind je een afvoer, een koelkast, een snijplank, een kraan en een heleboel keukentoestellen. En dat zijn net plekjes waar bacteriën zich graag nestelen", vertelt microbioloog Philip Tierno van de New York University School of Medicine.

Het meest smoezelige voorwerp van je hele huis bevindt zich ook in de keuken. Dat is ironisch genoeg de spons of de vaatdoek. "Dat ding is erg vies", aldus de Amerikaanse expert. "Vooral omdat je er resten van groenten en vlees mee wegveegt en die kunnen ziekte veroorzakende bacteriën bevatten, die zich in sneltempo vermenigvuldigen." Denk aan salmonella, listeria, E. Coli en stafylokokken.

Tips

Tierno raadt aan om het doekje elke keer na gebruik schoon te maken in een bleekoplossing. Daarnaast is het belangrijk om vaak je handen te wassen en hygiënisch om te gaan met je voedsel. Je gebruikt best een aparte snijplank voor rauw vlees. Ook is het handig om planken die met verschillende voedingsmiddelen in contact komen, tussendoor te wassen.

Foto Pexels