Dit is de vuilste plek in een vliegtuig

Dit is de vuilste plek in een vliegtuig

Voor de studie werden stalen verzameld van bacteriën van op verschillende plaatsen in een vliegtuig. In totaal werden vier vliegtuigen en vijf luchthavens onderzocht. In een laboratorium werd de concentratie aan organismen gemeten door microbiologen. Zij drukten het aantal bacteriën uit in 'kolonievormende eenheden' of colony-forming units (CFU).

Daaruit blijkt dat de klaptafel wel degelijk de vuilste plek is in het vliegtuig. Daar vonden ze maar liefst 2.155 CFU per vierkante inch (2,54 cm²). Dat is bijna acht keer meer dan op het knopje van de airco (285 CFU), de drukknop op het toilet (265 CFU) en de veiligheidsordel (230 CFU). Op de luchthaven zelf bevatten de knoppen van drinkfonteinen (1.240 CFU) en de sloten van toiletdeuren (70 CFU) de meeste microben.

De onderzoekers besluiten dat de klaptafels onvoldoende worden gereinigd tussen twee vluchten in, en ze hopen met deze studie het vliegpersoneel te overtuigen om de hygiëne in het vliegtuig te verbeteren. Wij denken de volgende keer alvast twee keer na vooraleer we eten, drinken of slapen op het uitklaptafeltje.

Bron: Travelmath