Dit is de kaart van het internet

Dit is de kaart van het internet

Mark Graham en Stefano De Sabbata, twee onderzoekers van het Oxford Internet Institute (OII) hebben een infographic gemaakt waarop je de onderzeese kabels van het internet kan zien, in de stijl van het plannetje van de Londense metro.

De abstracte map haalde zijn informatie van cablemap.info en toont waar de onderzeese kabels liggen die het wereldwijde web met elkaar verbinden, al zijn veel korte links ertussenuit gelaten om de kaart overzichtelijk te houden. De 'stations' tonen alle knooppunten van zo'n kabel in hetzelfde land. De map toont ook de 'vijanden van het internet'. Reporters Zonder Grenzen publiceerde in 2014 een rapport waarin ze de landen aanduiden die mensen bespioneren via het internet. Op het kaartje staan ze aangeduid met een symbooltje voor 'censuur', 'surveillance' of 'opsluiting'.

Volgens de onderzoekers heeft Amerika de meeste aansluitingen met de onderzeese kabels, met verbindingen aan beide kusten van ongeveer elk continent. Op de tweede en derde plaats vinden we Groot-Brittannië en Senegal. In Senegal komen de meeste zuidelijke trans-Atlantische verbindingen aan.

Het kaartje is een deel van het Information Geographies project van het OII. Met dat project willen ze een uitgebreide atlas van alle hedendaagse informatie en de geografie van het internet maken.