Dit is de eerste kleurenfoto van Pluto ooit

Dit is de eerste kleurenfoto van Pluto ooit

Op het beeld zie je Pluto en zijn grootste maan, Charon. De foto werd op 9 april doorgestuurd door NASA's New Horizons, een ruimtesonde die Pluto snel nadert.

"De foto werd op een afstand van 113 miljoen kilometer genomen en onthult een prille glimp van Pluto," zei Jim Green, directeur van NASA's Planetary Science Division.

New Horizons is het eerste ruimtevaartuig in de geschiedenis dat Pluto zal bezoeken. De ruimtesonde werd in januari 2006 gelanceerd en is nu nog drie maanden verwijderd van een ontmoeting met het hemellichaam.

De sonde, die het snelste ruimtevaartuig ooit is, zal op ongeveer 12400 kilometer van het oppervlak van Pluto komen op 14 juli. Het zal zichzelf niet in een baan rond de dwergplaneet plaatsen, maar zal in plaats daarvan foto's en data verzamelen en doorvliegen.

"In de wetenschappelijke literatuur vind je artikels over de kenmerken van Pluto en zijn manen maar die zijn gebaseerd op observaties vanaf de aarde. We hebben Pluto nog nooit van zo dichtbij kunnen bestuderen," zegt John Grunsfeld, astronaut van NASA. "We zullen op 14 juli onze kennis exponentieel uitbreiden en ik twijfel er niet aan dat we spannende ontdekkingen zullen doen."