Dit buurland is het eerste met volledig gratis openbaar vervoer

Dit buurland is het eerste met volledig gratis openbaar vervoer

Op zondag 1 maart wordt het Groothertogdom Luxemburg het eerste land ter wereld dat het openbaar vervoer volledig gratis maakt voor de inwoners. Een identiteitsbewijs volstaat er om op bus, tram of trein te stappen, maar wie graag in eerste klasse zit moet wel nog betalen voor zijn zitje.

Met het gratis openbaar vervoer wil Luxemburg mensen aansporen om de auto te laten staan. Er wordt geïnvesteerd in extra park-and-ride zones in het land. De bedoeling is dat je met je auto of fiets naar een station rijdt en verder reist met de trein of tram. De maatregel stond in het verkiezingsprogramma van de drie partijen die sinds oktober 2018 samen in de regering zitten.

Goedkoper voor Belgen

Ook de tarieven voor reizen vanuit België van en naar het Groothertogdom gaan omlaag. Mensen die vanuit België regelmatig met de trein de grens oversteken, bijvoorbeeld om in Luxemburg te gaan werken, zullen binnenkort minder moeten betalen voor hun abonnement. Een maandabonnement wordt 29 euro goedkoper, een jaarabonnement 290 euro, zegt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Ook de prijs van een enkel ticket van en naar Luxemburg zal dalen.

Vanaf maart zal je overigens gratis vanuit het station van Athus, op 700 meter van de grens, naar ons buurland kunnen pendelen. Dat grensstation wordt zowel als een Belgisch als een Luxemburgs station beschouwd.