Disney verbiedt rokende personages

Disney verbiedt rokende personages

In toekomstige Disney-films zullen de personages niet meer roken. De filmstudio heeft besloten het gedrag in kinderfilms te verbieden. Dat maakte de CEO van Disney bekendgemaakt.

De Amerikaanse filmstudio denkt dat het de 'juiste manier' van handelen is om roken niet meer toe te staan in kinderfilms. Aan verzoeken van investeerders zal niet voldaan worden. Personages in Disney-films mogen alleen nog een sigaret, sigaar of pijp in de hand houden als het gaat om een historisch verhaal en het afbreuk zou doen aan de authenciteit als het personage niet rookt.

Hoewel de filmstudio zelf kiest voor het verbod, zijn ze niet van plan om het idee ook aan te geven bij de Amerikaanse filmkeuring. Volgens Disney is het aan hen om te beslissen wat geschikt is voor jonge kijkers. In oude Disney-films werd nog vrij regelmatig gerookt door personages. Zo is Pinokkio te zien met een sigaar in zijn handen en wordt er gerookt in Alice in Wonderland.

Het 'Niet roken'-beleid  werd al in 2001 ingesteld door de toenmalige Editor-in-Chief Joe Quesada. Op dat moment vond Quesada dat de regel enkel toegepast moest worden op hoofdpersonen maar niet voor achtergrondfiguren of figuranten. Nu is er dus een algemeen verbod.