Disney haalt de "Fox" weg uit 20th Century Fox

Disney haalt de "Fox" weg uit 20th Century Fox

Het Amerikaanse entertainmentconcern Disney gaat het woord "Fox" weghalen uit de naam van 20th Century Fox. Daarmee schrapt de entertainmentreus een naam die nauw verbonden is met mediamagnaat Rupert Murdoch, de vroegere eigenaar van de beroemde filmstudio. Disney was er in maart vorig jaar in geslaagd de studio in te lijven. Met de deal was toen een bedrag van circa 71 miljard dollar gemoeid. Nu heeft het concern beslist dat films uit die studio voortaan worden uitgebracht onder de naam 20th Century Studios. De 'arthouse'-divisie Fox Searchlight zal dan weer worden omgedoopt tot Searchlight Pictures.

Onder meer de films "Downhill" met acteurs Julia Louis-Dreyfus en Will Ferrell, en "Call of the Wild" met Harrison Ford zullen al met de nieuwe naam in de aftiteling worden uitgebracht. Beide films zullen vanaf volgende maand in de Amerikaanse cinemazalen te zien zijn.

Met die naamswijziging verwijst Disney naar het verleden. De naam 20th Century Fox kwam in 1935 in gebruik als gevolg van de fusie van Twentieth Century Pictures en Fox Film.

De naam Fox verdwijnt overigens niet uit het Amerikaanse medialandschap. Fox Corp, een afzonderlijk bedrijf dat nog steeds wordt beheerd door de Murdoch-familie, blijft onder meer het Fox News Channel exploiteren.

bron: Belga