Dirk Van Duppen is overleden aan pancreaskanker

Dirk Van Duppen (63), een van de sterkhouders van Geneeskunde voor het Volk, is maandagavond overleden. Dat bevestigt PVDA. Van Duppen was al enige tijd ziek.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Dirk Van Duppen startte in de jaren tachtig een groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Deurne. Bij die organisatie, opgestart door Michel Leyers en Kris Merckx, kan iedereen terecht voor gratis gezondheidszorg. De artsen vragen hun patiënten enkel het bedrag dat wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Van Duppen was jarenlang voorvechter van het Nieuw-Zeelandse kiwi-model voor geneesmiddelen. Daarbij schrijft de overheid aanbestedingen uit voor medicijnen. Enkel dat van de goedkoopste aanbieder wordt terugbetaald. In afscheidsinterviews eerder dit jaar noemde Van Duppen de resultaten van zijn strijd tegen 'big pharma' zijn grootste realisatie.

Oosterweelverbinding

De huisarts was ook actief bij PVDA. Hij zetelde voor de partij in de districtsraad van Deurne, in de Antwerpse gemeenteraad en in de OCMW-raad. Hij streed in Antwerpen onder meer tegen de Lange Wapper, de brug die uiteindelijk na een referendum werd afgevoerd en intussen is vervangen door de Oosterweelverbinding.

Vorig jaar werd pancreaskanker vastgesteld bij de arts. «Als de tijd ons niet inhaalt, dan hebben we afgesproken dat ik menswaardig ga. Daarom ben ik ook zo blij met die euthanasiewet», zei hij in januari bij de VRT. Van Duppen schreef nog een laatste boek: 'Zo verliep de tijd die me toegemeten was', waarin hij zijn leven overschouwt. Eerder schreef hij onder meer 'Dagboek uit Beiroet' (1986), 'Waarom geneesmiddelen zo duur zijn' (2004) en 'De supersamenwerker' (2016).

In februari werd het laatste boek van de huisarts voorgesteld in de Antwerpse zaal De Roma. Het werd een afscheidsviering waarvoor de 1.350 tickets in enkele dagen tijd waren uitverkocht.

De uitvaart vindt in intieme kring plaats. Er komt wel een online rouwregister.