Directie Ryanair verwacht geen chaos op 28 september

Directie Ryanair verwacht geen chaos op 28 september

De directie van Ryanair verwacht geen chaos bij de 'grootste staking ooit' op 28 september. Dat zei marketing manager Kenny Jacobs gisteren, in een reactie op de aankondiging van de vakbonden. "We gaan vluchten ver op voorhand annuleren en de passagiers een alternatief of terugbetaling aanbieden", klinkt het. Bovendien verwacht de marketing manager dat "een meerderheid" van de vluchten zal kunnen worden uitgevoerd zoals gepland. "Niet alle cabinepersoneelsleden zullen aan de staking deelnemen, zoals ook vorige acties aantoonden. Voor wat de vliegtuigen betreft, beschikken we eind september, wegens het einde van de zomer, over voldoende vervangingstoestellen." Jacobs zegt wel dat Ryanair nog niet formeel op de hoogte werd gebracht van de stakingsplannen. Maar eens dat gebeurd is, zoekt de luchtvaartmaatschappij naar oplossingen, klinkt het. "We hebben bewezen dat het kan: van de jongste Duitse staking werden we pas 24 uur op voorhand geïnformeerd, terwijl toch 70 procent van de vluchten kon worden uitgevoerd."

Toch zijn de vakbondsacties vervelend voor de Ierse lowcost-maatschappij. Jacobs geeft toe de stakingen financiële schade berokkenen - "maar niet zo groot want onze vooruitzichten blijven onveranderd". Ze zorgen ook voor onzekerheid bij passagiers, "maar in de boekingen in België zien we nog niet echt een effect. De mensen beseffen dat er ook bij andere luchtvaartmaatschappijen acties mogelijk zijn."

De directie van Ryanair roept de bonden op om de gesprekken voort te zetten. "We hebben de jongste twee weken al contacten gehad met de vakbonden en pilotenorganisaties in België", zegt Jacobs en volgens hem wordt er "goede vooruitgang" geboekt. "We zijn bereid om de eisen van de vakbonden rond lokale contracten en lokale belastingen te bekijken. Maar we vragen hen om terug naar de onderhandelingstafel te komen. Het gaat om een open uitnodiging", aldus de marketing manager. Hij hoopt alvast "voor kerstmis" een akkoord te hebben met de Belgische vakbonden.

bron: Belga