Directie De Lijn verwacht ernstige hinder door staking vrijdag

Directie De Lijn verwacht ernstige hinder door staking vrijdag

De directie van openbaarvervoermaatschappij De Lijn raadt reizigers aan om vrijdag niet te rekenen op haar bussen en trams om op hun bestemming te raken. Het personeel zal die dag immers staken uit protest tegen een reorganisatie. De nieuwe structuur bij De Lijn werd een week geleden goedgekeurd door de raad van bestuur. Daardoor zal het aantal managementfuncties en het aantal bedienden dalen. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen. Er komen geen naakte ontslagen, wel worden bedienden niet vervangen bij pensionering of spontaan vertrek.

De vakbonden zijn het niet eens met de plannen en dienden een stakingsaanzegging in. Een verzoeningspoging leverde geen resultaat op, waardoor er vrijdag een 24 urenstaking plaatsvindt.

In een persbericht zegt de directie ernstige hinder te verwachten. Ze raadt reizigers aan om die dag een alternatief te zoeken voor hun verplaatsingen. Omdat ook bedienden zullen staken, zal de informatie over de exacte hinder waarschijnlijk onvolledig zijn. "De nieuwe organisatie is nodig om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen. We maken ons ermee klaar om te kunnen concurreren met de privébedrijven als de markt in 2020 vrijgemaakt wordt", stelt Roger Kesteloot, de topman van De Lijn, in een persbericht. Hij wijst erop dat er geen naakte ontslagen zullen vallen en dat er een betere omkadering komt van de chauffeurs en meer autonomie voor de technici.

"Ik wil nu met de vakbonden constructief afspraken maken over de verdere verfijning van het model, over de procedure van invulling en over begeleidende maatregelen", besluit Kesteloot.

bron: Belga