Dinsdag en woensdag mogelijk activering strategische stroomreserves

door
Belga
Leestijd 1 min.

De meest waarschijnlijke periode voor de activering van de strategische stroomreserves is morgen en woensdag. Dat is vernomen bij hoogspanningsbeheerder Elia. De kans daartoe is "reëel", aldus een woordvoerster van Elia. De verwachte koudegolf in onder meer Frankrijk en België zorgt voor een erg hoog stroomverbruik. Frankrijk, waar een aantal kerncentrales stil liggen, zal deze week massaal veel elektriciteit invoeren: naar verwachting 7 à 10 gigawatt. De Fransen maken traditioneel gebruik van elektrische verwarming, wat maakt dat ze bij winterweer erg veel elektriciteit nodig hebben.

Het wordt dus dringen op de elektriciteitsmarkt, want ook België heeft nood aan elektriciteit uit het buitenland: deze week naar verwachting 1.000 à 1.400 MW aan invoer.

Voor dergelijke gevallen heeft Elia voor 750 MW aan strategische reserves klaar staan, die ervoor moeten zorgen dat er voldoende stroom is. Die reserves moeten komen van twee gascentrales in Vilvoorde en Seraing die kunnen worden opgestart. Elia heeft die in het verleden nog nooit nodig gehad.

In uiterste geval kan Elia ook nog operationele reserves (een altijd aanwezige reserve in het net) aanwenden of gaan aankloppen bij de buurlanden (wellicht Nederland en Duitsland) voor wat extra megawatt. Het afschakelplan dat vorige winter werd aangekondigd, is helemaal niet aan de orde, klinkt het.

bron: Belga