Dikste gemeente van Nederland moet op dieet

Dikste gemeente van Nederland moet op dieet

Leende ligt vlak bij de Belgische grens. De inwoners van de gemeente scoorden vorig jaar heel slecht op een gezondheidsonderzoek van de overheid. Daarom nemen twee dokters van het dorp het heft in eigen handen. Iedereen moet op dieet.

Het onderzoek geeft aan dat de bewoners van Leende vaker kampen met hart- en vaatproblemen. Bij de bakker, het restaurant en de frituur zullen voortaan koolhydraatarme producten worden aangeboden zoals crackers, worstenbroodjes en granola zonder koolhydraten.

'GezondDorp'

Sportarts Hans van Kuijk bekeek het onderzoek en stelde vast dat de dorpelingen voldoende bewegen. Het moest dus aan hun voeding liggen. Samen met huisarts Norbert van den Hurk startte hij het project 'GezondDorp'. Zo doet friturist Peter Klumpkens ook mee door zijn hamburgers enkel nog te verkopen zonder het broodje.

Wie het dieet volgt, eet minder brood, pasta, rijst en aardappelen. Vreemd genoeg spelen vlees, kaas en vet ook een belangrijke rol.  Toch is het efficiënt en vallen de deelnemers tientallen kilo's af.

Van Kuijk volgt zelf al twee jaar het Low Carb High Fat-dieet (laag in koolhydraten en hoog in vet, red.) en viel zestien kilogram af. De nadruk ligt bij deze etensstijl op vers voedsel, weinig koolhydraten, veel natuurlijke vetten en geen geraffineerde suikers. Magere yoghurt en magere boter schrap je dus beter van je boodschappenlijst.