Digitale munt moet Venezolaanse economie uit het slop halen

Venezuela gaat zijn eigen digitale munt creëren, de petro. Die moet het Zuid-Amerikaanse land op weg zetten naar "monetaire soevereiniteit", stelt president Nicolas Maduro.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Wat is er aan de hand?

Venezuela verkeert al maanden in een diepe economische en sociale crisis. De officiële munt, de bolivar, is in vrije val en het einde lijkt nog niet meteen nabij. Vorige maand verloor ze nog 57% aan waarde. De Verenigde Staten legden Venezuela al sancties op, waardoor het land geen internationale betalingen meer kan doen.

Er zijn grote tekorten aan eten en medicijnen, en miljoenen inwoners leven onder de armoedegrens. Op de zwarte markt kost een dollar nu 103.000 bolivar. Eind juli was dat nog 10.000. Ondertussen krimpt de economie volgens het IMF dit jaar met 12%. Met de introductie van de petro hoopt de socialistische Maduro (foto) daar verandering in te brengen.

Wat betekent dit concreet?

Veel duidelijkheid is er nog niet. De munt moet het land op weg zetten naar "monetaire soevereiniteit" en "financiële transacties mogelijk maken ondanks de financiële blokkade", zei de president tijdens een vijf uur durende televisietoespraak. Maduro gaf verder geen details. Hij stelde enkel nog dat het land "met de petro de 21ste eeuw instapt".

Hoe wordt er gereageerd?

Tegenstanders van Maduro denken niet dat het project kans op slagen heeft. Een belangrijke eigenschap van cryptomunten is net dat ze op geen enkele manier beïnvloed worden door onverheden of centrale banken.

Dat net Venezuela, dat niet bekendstaat om zijn solide monetaire beleid, met een digitale munt komt, doet de wenkbrauwen fronsen. "Maduro hangt weer eens de clown uit", reageerde de kritische parlementariër en econoom Angel Alvarado. "Dit is totaal ongeloofwaardig."