Digitale energiemeters worden gelanceerd zonder slimme software Atrias

door
Belga
Leestijd 2 min.

De digitale energiemeter wordt als alles goed gaat gelanceerd op 1 januari 2019. Het was oorspronkelijk de bedoeling om gelijktijdig het slimme datasysteem 'Atrias' op te starten, dat moet toelaten de zelfgeproduceerde stroom te vermarkten, maar die timing wordt verlaten. In het komende voorjaar wordt een nieuwe lanceringsdatum voor Atrias bekendgemaakt. Vlaams Energieminister Bart Tommelein liet vandaag weten dat de privacycommissie groen licht heeft gegeven voor de invoering van de digitale energiemeters. Vlaanderen zet de stap naar digitale meters omdat de klassieke Ferrarismeters, die in elke woning hangen, niet meer worden gemaakt. De digitale variant biedt een aantal voordelen, zo moet de bewoner niet langer thuisblijven voor de opname van de meterstanden.

Een van de grote voordelen van de meters is dat gebruikers het overschot aan stroom dat ze produceren met bijvoorbeeld zonnepanelen zouden kunnen verkopen aan de marktprijs. Daarvoor wordt al jarenlang gesleuteld aan een softwareplatform dat de uitwisseling van gebruikersgegevens met distributienetbeheerders en leveranciers mogelijk moet maken.

De lancering werd al enkele keren uitgesteld en verschuift voorbij 1 januari, zegt Björn Verdoodt van netbeheerder Infrax. Pas komend voorjaar wordt een nieuwe timing gegeven. De digitale meter heeft daarnaast wel een reeks andere voordelen, die wel beschikbaar zijn op 1 januari. Zo maakt hij de dure budgetmeters overbodig. Het toestel kan ook worden uitgebreid tot een slimme meter, waarna het eigen verbruik in realtime kan worden opgevolgd. In combinatie met slimme apparaten is het mogelijk toestellen enkel aan te schakelen als je zelf stroom produceert.

bron: Belga