Digitale abonnementen binnenkort ook in buitenland bruikbaar

Digitale abonnementen binnenkort ook in buitenland bruikbaar

Wie een abonnement heeft op Netflix of online gamet of naar muziek luistert, moet ook in het buitenland toegang hebben tot die diensten. Het Europees Parlement steunt het voorstel dat de Europese Commissie daarover deed. In de bevoegde commissie werd de tekst unaniem goedgekeurd. Auteursrechtelijk beschermde onlinediensten worden in de Europese Unie nog vaak afgebakend per lidstaat. De digitale markt is op dat vlak nog erg versnipperd. De Commissie wil daaraan verhelpen door wie op een legale manier een digitaal product koopt, er ook buiten de eigen landsgrenzen toegang tot te geven, hopelijk al in de loop van volgend jaar. De commissie Juridische Zaken van het parlement schaart zich nu unaniem achter het voorstel.

Volgens de Franse rapporteur Jean-Marie Cavada gaat het om een hervorming waar veel consumenten op zitten te wachten. Hij is tevreden dat het territorialiteitsbeginsel wordt gerespecteerd, "wat essentieel is voor de ontwikkeling en financiering van de audiovisuele en cinematografische sector in Europa".

De parlementsleden hebben namelijk afgesproken dat consumenten Europa niet zullen kunnen afschuimen om op zoek te gaan naar het goedkoopste abonnement. Enkel digitale producten die worden gekocht in het land waar de consument woont, zullen ook in het buitenland kunnen worden gebruikt. Er wordt een mogelijkheid ingevoerd om die zogenaamde vaste verblijfplaats te controleren, maar het parlement maakt zich sterk dat hiermee de privacy van de consument niet in het gedrang komt. Over de hele tekst moet rapporteur Cavada wel nog een akkoord vinden met de lidstaten.

Eveneens in het parlement keurde de industriecommissie dinsdag nieuwe beperkingen goed aan de groothandelsprijzen die telecomoperatoren elkaar aanrekenen wanneer hun klanten in het buitenland aan het roamen gaan. Deze beslissing wordt als een noodzakelijke voorwaarde gezien voor de afschaffing van de roamingtarieven. Vanaf 15 juni 2017 mag bellen, surfen of sms'en in het buitenland niet meer kosten dan thuis.

bron: Belga