Digital Belgium Skills Fund moet jongeren digitale vaardigheden bijbrengen

Jongeren kansen geven op het vlak van digitale vaardigheden. Dat is, kort samengevat, het opzet van het nieuwe Digital Belgium Skills Fund dat vandaag is voorgesteld. Het fonds beschikt de komende drie jaar over een budget van 18 miljoen euro om projecten te financieren die door de Koning Boudewijnstichting worden geselecteerd. Het nieuwe Digital Belgium Skills Fund moet maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren en (jong)volwassenen digitale vaardigheden bijbrengen. Het belang daarvan voor de arbeidsmarkt neemt steeds meer toe. Verwacht wordt dat in de nabije toekomst negen op de tien jobs digitale vaardigheden zullen vereisen.

"Ik ben ervan overtuigd dat in de digitale wereld infrastructuur niet voldoende is. De échte infrastructuur in de wereld van morgen zijn de attitudes, de vaardigheden, de skills", zei vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, die het fonds voorstelde. "We moeten daarin investeren, want de digitale wereld, die moeten we als een opportuniteit zien."

Voorstellen voor projecten die door het Digital Belgium Skills Fund zouden kunnen worden gefinancierd, kunnen vanaf vrijdag 12 mei ingediend worden via de Koning Boudewijnstichting, die de selectie doet. "Doorheen de jaren hebben we een grote expertise opgebouwd in het selecteren en begeleiden van projecten van en voor maatschappelijk kwetsbare jongeren", zei directeur Françoise Pissart.

In eerste instantie zullen projecten worden ondersteund die de deelnemers vaardigheden als basic coding en online veiligheid bijbrengen, maar ook het versterken van meer complexe skills als front-end coding kunnen aan bod komen.

Elk geselecteerd project komt in aanmerking voor een financiële ondersteuning tussen 50.000 en 500.000 euro. Het is de FOD Beleid en Ondersteuning die het Digital Belgium Skills Fund beheert.

bron: Belga