Digitaal gadget kan je brein kalmeren of stimuleren

Digitaal gadget kan je brein kalmeren of stimuleren

Een Amerikaans bedrijfje heeft onlangs een digitaal gadget, 'Thync', ontwikkeld dat je hersenen kan stimuleren of relaxeren. Het toestel, dat eruit ziet als een kleine en witte driehoek uit plastic, dien je op je voorhoofd te plakken. Met behulp van een smartphone app stuurt het toestel dan elektrische signalen uit die je hersenen beïnvloeden.

'Thync' is het resultaat van onderzoek van enkele Amerikaanse wetenschappers van prestigieuze universiteiten als MIT, Stanford en Harvard. Als neurowetenschappers ontwierpen ze een apparaat dat je zowel kan helpen ontspannen als je extra energie bezorgt. "Het is erop gericht om zowel je gedachten te stillen, je dagelijkse stress te beheren of je te ontspannen na een lange dag of net voor het slapengaan", zo stellen de wetenschappers. De stimulerende functie zal er dan weer voor zorgen dat je "je dag krachtig kan beginnen, je prestaties een boost zullen krijgen, je gemotiveerd blijft en blijft doorzetten."

Dat alles wordt bereikt door middel van de 'neurosignalen' die het toestel vanuit je voorhoofd uitzendt. Elektrische pulsen of 'vibes' zorgen voor kortstondige elektrische spanning of stroom in de hersenzenuwen. Op die manier worden je hersenen beïnvloed. De intensiteit en duur van die pulsen wordt geregeld vanuit een smartphone. Zo kan dan gekozen worden tussen de kalmerende en stimulerende functie van het toestel.

Enkele gebruikers die het gadget mochten uitproberen zijn alvast enthousiast. Volgens hen zorgt het wel degelijk voor een slaperig en relaxerend of juist heel opgewekt gevoel.

Vanaf 250€ kan je jezelf een 'Thync' aanschaffen.