‘Diervriendelijk vlees' is de irritantste uitdrukking

‘Diervriendelijk vlees' is de irritantste uitdrukking

Onze wonderbaarlijke taal loopt over van briljante zegswijzen en trommelvliesstrelende klinkercombinaties, maar niet alles kan iedereen evenzeer bekoren. Daarom organiseert het Instituut voor Nederlandse Taal elk jaar een enquête naar de irritantste uitdrukking of het meest tenenkrullende woord. De winnaar van ‘Weg met dat woord' 2016 is ‘diervriendelijk vlees'.

Van de 22.000 deelnemers ergeren de meeste mensen zich aan de tegenstrijdigheid van de benaming. "Een dier doden is per definitie niet vriendelijk", klinkt het.

Het zilver was voor een typisch Nederlands verschijnsel. Daar veranderen ze ‘ze hebben' of ‘zij hebben' vaak door ‘hun hebben', een gebruik dat 30% van de bevraagden tegen de borst stoot. Het tussenwerpsel ‘ik heb zoiets van' vervolledigt de top 3.

Ik heb al te veel ‘bubbels' op

Tijdens de feestdagen zullen de ‘bubbels' ons ook om de oren vliegen. Daar kan 3% moeilijk mee leven. Zij hebben hun luchtbellen liever in bad, luidt de verklaring.

Vorig jaar won ‘me' - dat in Nederland vaak de plaats inneemt van ‘mijn' - de titel van gruwelwoord van het jaar. In 2014 was ‘oudjes' de winnaar, in 2013 ‘kids'.

De top tien meest enerverende uitdrukkingen:

  1. Diervriendelijk vlees (32%)

2. Hun hebben (30%)

3. Ik heb zoiets van (9%)

4. Groentjes (6%)

5. Zeg maar (6%)

6. Bejaarden (6%)

7. Bubbels (4%)

8. Uitdaging (3%)

9. Absoluut (2%)

10. Leuk (2%)