Dierentuindirecteur veroordeeld voor dodelijke wolvenaanval

Dierentuindirecteur veroordeeld voor dodelijke wolvenaanval

In Zweden is de voormalige directeur van de zoo van Kolmården schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag nadat vier jaar geleden een verzorger was gestorven na een aanval door wolven. De directeur is nalatig geweest, oordeelde de rechtbank. Hij liet zijn personeel alleen werken bij de wolven, zonder mogelijkheid om alarm te slaan. De 30-jarige dierenverzorgster werd op 17 juni 2012 aangevallen door een roedel wolven en overleed later in het ziekenhuis. De vrouw bevond zich alleen in een kooi met acht wolven waarmee ze al werkte van toen de dieren nog welpen waren. Destijds verklaarde de directeur van het park, een van de grootste in Zweden, dat de vrouw geen regels had overtreden en dat de wolven normaal niet agressief waren.

Na een zeven weken durend proces heeft de rechtbank in Norrköping nu een uitspraak gedaan. De rechtbank acht de voormalige directeur verantwoordelijk. Hij heeft onvoldoende risico-analyses uitgevoerd en de opleiding voor nieuwe wolvengidsen voldeed niet. Bovendien waren er geen geschreven instructies, bijvoorbeeld over hoe het personeel moet handelen in gevaarlijke omstandigheden. Ook werden voorgaande incidenten in het wolvenverblijf onvoldoende gerapporteerd.

Omdat het misdrijf van vier jaar geleden dateert, krijgt de ex-directeur een voorwaardelijke straf en een boete. De zoo moet 3,5 miljoen kronen (362.000 euro) boete betalen. De nabestaanden van het slachtoffer hadden daarnaast ook een schadevergoeding van de parkdirecteur en de zoo gevraagd. De rechter kende enkel de zus van het slachtoffer een schadevergoeding toe, omdat zij een erg sterke band had met de verzorgster.

bron: Belga