Dierentuin probeert twee jaar lang om twee hyena-mannetjes te laten paren

door
Roald
Leestijd 1 min.

Dierenverzorgers van de Maruyama Zoo in Sapporo in Japan hebben geleerd dat je ook bij hyena's een mannetje en een vrouwtje nodig hebt als je een klein hyenaatje wil.

De hyena's Kami en Kamutori kwamen als een koppel aan in de dierentuin vanuit Zuid-Korea in 2010 en werden in dezelfde kooi gezet om te paren in 2012. De dierentuin zei in een verklaring dat het paar nooit enig broedgedrag vertoonde en dat ze vaak ruzie hadden.

"Ze bleven elkaar provoceren waardoor ze elkaar beten," zei een van de dierenverzorgers aan Japan Real Time. Uiteindelijk besloten de dierenverzorgers om het geslacht van de hyena's te verifiëren. Ze vonden dat Kami, die verondersteld werd van het vrouwelijke geslacht te zijn, geen enkel teken gaf dat ze de vruchtbare leeftijd had bereikt.

Volgens de dierentuin is het uiterst moeilijk om het geslacht van een hyena te bepalen op basis van externe genitaliën. De zoo kwam alleen tot de conclusie dat het paar hyena's van het mannelijke geslacht was toen ze een echo-onderzoek en een hormonale controle uitvoerden.

Kami en Kamutori zijn nu ondergebracht in aparte kooien. De dierentuin zei dat het overweegt om een vrouwelijke gevlekte hyena aan te kopen en de inspanningen te hervatten. Volgens de Japanse Association of Zoos and Aquariums zijn er 16 gevlekte hyena's in Japanse dierentuinen waarvan er 10 mannelijk zijn.