Dierenasielen overspoeld met kittens en katten

Dierenasielen overspoeld met kittens en katten

Dierenasielen en opvangcentra "verzuipen" in de kittens en katten die binnenkomen. Nieuwe wetgeving, een zachte winter en meer mensen die hun dieren beu zijn, zorgen voor een ware overrompeling in de opvangcentra. "Een huisdier is een wegwerpartikel geworden", klinkt het. Een veertigtal Vlaamse asiel- en opvangcentra voor katten spreekt in een mail aan minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) over tachtig procent meer kittens en katten die in de eerste zeven maanden werden binnengebracht in vergelijking met vorig jaar. "Een overrompeling", zegt Sabine Bovend'aerde van vzw Zwerfkat in Le(u)ven.

De redenen zijn divers, aldus Bovend'aerde. Zo zorgt de verplichte sterilisatie van katten sinds april 2018 ervoor dat particulieren die die kost niet willen doen, bij de opvangcentra aankloppen. Ook de zachte winter zorgde ervoor dat meer er zwerfkatten zijn. Bovendien jongen die meer door de zachte temperaturen. "We zien katten met vier nesten, in plaats van twee of drie per jaar".

Maar steeds meer mensen dumpen ook hun huisdieren, zegt Bovend'aerde. "Een huisdier in een wegwerpartikel geworden. 's Ochtends trekken ze met hun volwassen kat naar het asielcentra, 's middags kopen ze een kitten".

In de oproep aan minister Weyts dringen de asiel- en opvangcentra aan op meer financiële middelen voor de centra, maar ook op bijvoorbeeld strengere regels voor occasionele kwekers.

bron: Belga