Dieet met minder koolhydraten blijkt efficiënter dan minder vetten

Dieet met minder koolhydraten blijkt efficiënter dan minder vetten

Hoe je het best overtollige kilootjes kwijtraakt is een onderwerp waarover heel wat discussie bestaat. Een analyse van 53 wetenschappelijke onderzoeken door de universiteit van Harvard toont nu aan dat een dieet waarin de hoeveelheid vet beperkt wordt niet per se het beste is. Sterker nog, een dieet met weinig koolhydraten blijkt efficiënter. De resultaten verschenen onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Volgens hoofdauteur Deirdre Tobias toont de analyse, die 53 studies en zo'n 70.000 personen die een dieet volgden onder de loep nam, geen enkele reden om een dieet met minder vet aan te raden. "Het onderzoek toont aan dat diëten met weinig vet niet optimaal zijn om gewicht te verliezen op de lange termijn", aldus Tobias.

De resultaten toonden tevens aan dat een dieet met weinig koolhydraten leidt tot meer gewichtsverlies. "Het meeste dieetadvies benadrukt minder vet om gewicht te verliezen maar onze studie bewijst toch iets anders", betoogt Tobias. "Meer onderzoek is echter nodig om te kijken naar gewichtsverlies op de lange termijn."

Een opmerking op de studie, die ook in The Lancet gepubliceerd werd, zegt echter dat het gewichtsverlies op lange termijn gering was, ongeacht het dieet. "Wat duidelijk lijkt is dat het volgen van een dieet op de lange termijn een moeilijke zaak is, of het nu gaat om een dieet met weinig vet of niet", schrijft Kevin Hall van het National Institute of Diabetes in Maryland.

"De belangrijkste boodschap hier lijkt me dat de energie-inname eerder het gewichtsverlies zal bepalen en dat relatieve hoeveelheden van vet en koolhydraten daaraan ondergeschikt zijn", voegt Tom Sanders van King's College in Londen toe. "Het beste advies om je lichaamsgewicht onder controle te houden blijft minder eten en overdadige hoeveelheden suiker en vet te vermijden", zegt Sanders nog aan The Telegraph.