Didier Reynders in Jordanië voor bilaterale ontmoeting

Didier Reynders in Jordanië voor bilaterale ontmoeting

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is geland in de Jordaanse hoofdstad Amman. Hij zal er samen met de Luxemburgse en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders en Jean Asselborn, een bilaterale ontmoeting hebben met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Judeh. Minister Reynders, die een rondreis start in de regio, benadrukt dat er een hechte band is tussen België en Jordanië. Getuige daarvan is het staatsbezoek van de Jordaanse koning en koningin aan België in mei.

De goede contacten zijn in de eerste plaats belangrijk voor de militaire operaties van ons land in het Midden-Oosten. Jordanië is het land van waaruit de zes Belgische F-16's opstijgen die in Irak en Syrië meestrijden met de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Zij zijn sinds juni actief voor een periode van een jaar. Na juni 2017 nemen de Nederlanders de luchtoperaties over en staan de Belgische soldaten in voor de bewaking van de luchthaven in Jordanië.

Reynders: "Naast die samenwerking in de strijd tegen Daesh probeert België ook meer en meer hulp te bieden aan Jordanië op humanitair vlak, met name voor de opvang van de vele vluchtelingen."

Niet alleen Jordanië, ook Libanon en Turkije, de andere buurlanden van Syrië, krijgen humanitaire steun van België voor de vluchtelingenopvang. Jaarlijks gaat er 65 miljoen euro naar internationale organisaties die gesteund worden door de Verenigde Naties. Vijftig miljoen daarvan gaat naar organisaties die actief zijn in Libanon, Jordanië en Turkije, 15 miljoen gaat naar hulporganisaties in Irak. Daarnaast is er ook de steun van 58 miljoen euro voor drie jaar aan Turkije, bedoeld voor hulp aan en opvang van vluchtelingen daar. Die bijdrage is onderdeel van de Europese deal met Turkije.

"Ten slotte werken we ook samen in de strijd tegen de buitenlandse strijders. Daarvoor is het voor ons zeer nuttig om een goede uitwisseling van inlichtingen te hebben. Collega Nasser Judeh is iemand waarmee ik de laatste jaren veel contact heb gehad en dat zal ook in de toekomst zo zijn. Ik ben blij vandaag een onderhoud met hem te kunnen hebben samen met mijn Luxemburgse en Nederlandse collega's, bij de start van onze Benelux-missie in de regio", zo zegt minister Reynders.

bron: Belga