Deze vrouw liet duizenden treinreizigers nadenken over geluk

Deze vrouw liet duizenden treinreizigers nadenken over geluk

"Het tofste is dat je mensen eerst een paar minuten ziet nadenken over hun mooiste moment. Zodra ze iets bedacht hebben om te tekenen, verschijnt er een grote glimlach op hun gezicht", vertelt de Nederlandse vrouw aan Metro Holland.

Met dit project wil ze mensen de kleine momenten meer laten appreciëren. "Er zitten heel veel tekeningen tussen van vriendschaps- of familiemomenten zoals etentjes of een avondje met geliefden. Maar het kan evengoed een schets zijn van de zon die opkomt of een trein die precies zo stopt waardoor de deuren exact voor je neus opengaan."

Met de tekeningen wil ze niet alleen de mensen opvrolijken, maar ook mooie gesprekken en ontroerende ervaringen uitlokken. Zo kreeg Willems ooit een tekening van een jongen en barstte ze naar eigen zeggen spontaan in tranen uit. "Hij had een vrouw in een ziekenhuisbed getekend die tegen een huilende man zei: 'Ik wil niet naar huis, dat is te zwaar voor jou. Ik hou te veel van jou!' Een mooi moment dat me ontroerde."

Willems heeft heel wat plaatjes verzamelt op de trein. Aanvankelijk was dat om praktische redenen omdat ze vaak reisde met het openbaar vervoer. Maar na een tijdje kwam ze er achter dat het ook de geschikte plaats is om een gedragsverandering teweeg te brengen. "Mensen zitten meestal wat voor zich uit te staren op de trein. Tijdens het tekenen ontstaat bijna altijd een gesprek met de medereizigers. Een gesprek over een positief onderwerp, dat is weer iets anders dan de gebruikelijke vertraging als gespreksonderwerp."

Alle tekeningen kan je bewonderen op haar website. Haar 250 favoriete momenten heeft ze gebundeld in het boek 'Pluk je momenten'.