Deze vragen zijn ongepast tijdens een sollicitatiegesprek

Deze vragen zijn ongepast tijdens een sollicitatiegesprek
Er is geen enkel probleem als die te maken hebben met de job. Sommige vragen zijn echter ongepast om te vragen. We zetten ze hier op een rijtje.

Zelfs de meest zelfzekere mensen worden onzeker tijdens een sollicitatiegesprek. Een werkgever die je vragen stelt over vanalles en nog wat, het blijft intimiderend. Maar gelukkig mag hij/zij je niet zomaar alles vragen. Als het geen verband heeft met de functie, dan hoef je niet te antwoorden. Toch durven recruiters je vragen te stellen die niet zouden mogen. Jobat.be bekijkt welke onderwerpen ongepast zijn.

“Heb je een kinderwens?”

Een vraag naar je toekomstplannen op vlak van kinderen is verboden. Ook de vraag of je zwanger bent, hoef je niet beantwoorden. Een uitzondering is wanneer de job waarvoor je solliciteert, gevaarlijk is voor een ongeboren kind. 

"Ben je lid van een politieke partij?"

Dit mag tijdens het gesprek niet gevraagd worden. Van welke politieke partij je lid bent is jouw keuze en die mag niet van invloed zijn op de sollicitatieprocedure. Je hoeft ook niet aan te geven op welke partij je stemt of welke partij je voorkeur heeft.

"Wat is je afkomst?"

Er mag niet gevraagd worden naar je afkomst of de afkomst van je familie. Een recruiter mag bijvoorbeeld niet vragen uit welk land je ouders komen. Nationaliteit mag nooit een reden zijn om iemand af te wijzen. Trouwens, naar je nationaliteit vragen is ook not done.

“Hoe is jouw gezondheid?”

Vragen naar je gezondheid valt onder de antidiscriminatiewetgeving. Soms kan een gezondheidsvraag relevant zijn voor het uitoefenen van een bepaalde job. Maar de vraag of je vaak ziek bent, moet je niet beantwoorden. 

"Wat is je gezinssituatie?"

Je bent niet verplicht om te vertellen dat je een man, vrouw, kind of huisdieren hebt. Het is ook verboden om te vragen of je op mannen of vrouwen valt. Seksuele geaardheid mag niet van invloed zijn op het sollicitatieproces.