Deze vragen moet je nu zeker stellen tijdens een sollicitatiegesprek

De wereld is het afgelopen half jaar veranderd, en misschien jij en je job ook wel. Of je nu net afgestudeerd bent, of toe bent aan een nieuwe uitdaging, er zijn een aantal vragen die belangrijker geworden zijn tijdens je sollicitatiegesprek sinds de start van de coronacrisis. Rekruteringsexpert Hays somt graag de belangrijkste voor je op.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 5 min.

De afgelopen maanden hebben we met zijn allen de tijd gehad om te reflecteren over ons leven en onze job. Doen we die nog wel graag? Heeft je bedrijf dezelfde doelen voor ogen als jijzelf? Misschien wil je zelfs een volledig andere richting uit. Je bent daarin zeker niet de enige. Het is dus belangrijk dat je een goed opgebouwd cv hebt, en de juiste vragen stelt eens je op een gesprek wordt uitgenodigd.

De standaardvragen voor tijdens je sollicitatiegesprek blijven belangrijk. Hoe ziet een typische dag er uit in die functie? Kan je me meer vertellen over het team? Of wat is het succes van het team en deze baan?

Huidige manier van werken

Om aan te tonen dat je ook  aan de huidige manier van werken denkt, kan je overwegen om ook enkele vragen te stellen die op de recente crisis slaan. Het zal je alvast een goed beeld geven van het management en de cultuur in het bedrijf waar je solliciteertWat heeft het bedrijf geleerd van de COVID-19-crisis? Zowel vanuit het oogpunt van het bedrijf als vanuit de leidinggevenden? Een bedrijf dat zegt dat er niets veranderd is sinds de coronacrisis, bestaat niet. De meeste bedrijven hebben zich in een recordtijd moeten heruitvinden om aan de slag te blijven. Zij zullen ongetwijfeld ook fouten hebben gemaakt. Maar het is de manier waarop ze ermee omgegaan zijn die telt. Zowel als bedrijf als iemand in een leidende functie binnen het bedrijf.

  • Welke ondersteuning mag ik verwachten als ik van thuis uit werk? Misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal gezien het vele telewerken. Hays verwacht dat telewerk meer en meer een vast verworven recht wordt waardoor werknemers meer vrijheden krijgen. Voor vele organisaties is dit echter nog nieuw terrein. Het is dus belangrijk om vooraf goed te weten hoe een organisatie naar telewerk kijkt, en welke ondersteuning je van hen kan krijgen. Dat kan gaan over materiaal, training of welzijnsprogramma's.
  • Wat is de managementstijl als het aankomt op hybride teams? En kan het bedrijf bepaalde best practices geven? Variaties in de omstandigheden, voorkeuren of eisen van werknemers binnen hetzelfde personeelsbestand kunnen leiden tot de opkomst van hybride teams. Dat zijn teams waarin sommige leden werken in een co-workingplaats, terwijl anderen op afstand werken. Elke dag kan er dus heel anders uitzien, waarbij een deel van het team op sommige dagen naar kantoor komt en een ander deel thuisblijft. Dit is nieuw terrein voor veel managers en brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Het zou een goed idee kunnen zijn om te begrijpen hoe ze hun hybride teams leiden, en of ze lessen hebben geleerd uit de lange periode van leidinggeven op afstand de afgelopen maanden.
  • Hoe zorgt het bedrijf ervoor dat zijn organisatiestructuur dezelfde blijft bij het werken met hybride teams? Een nieuwe hybride manier van werken brengt een hele nieuwe reeks uitdagingen met zich mee als het gaat om het behoud en het uitbouwen van de cultuur van een organisatie. Het is belangrijk om te begrijpen welke stappen de organisatie in dit opzicht neemt.
  • Hoe stelt het bedrijf zich op ten opzichte van toekomstige onzekerheden? Niemand kan de toekomst voorspellen, ook bedrijven niet. Maar ze kunnen zich wel wapenen tegen mindere tijden. Als de openstaande vacature je droomjob is, wil je die zo lang mogelijk uitoefenen. Ga dus op zoek naar een bedrijf met een visie voor de toekomst, en een duidelijk back-upplan voor de momenten waarop de economie het even laat afweten.
  • Wat zijn de strategische prioriteiten van het bedrijf? En zijn die door de crisis veranderd? Is deze baan een belangrijke rol in de ondersteuning ervan? Als je tijdens de coronacrisis hebt beseft dat je liever een baan met een duidelijk doel hebt, is deze vraag zeker van toepassing op je. Het is belangrijk dat je weet wat de strategische prioriteiten zijn van de organisatie en hoe jouw functie zal bijdragen aan het bereiken er van.
  • Hoe leeft de organisatie zijn doelen na? Draagt de openstaande vacature daar aan bij? Tijdens de afgelopen maanden hebben heel wat mensen beseft waar hun eigen prioriteiten liggen. De crisis en lockdown hebben ons gedwongen om ons af te vragen of we onze tijd op deze planeet wel op de best mogelijke manier doorbrengen. Het is dus waarschijnlijk dat je meer dan ooit geneigd bent om te werken voor een organisatie waarvan je voelt dat je persoonlijke waarden op elkaar zijn afgestemd.
  • Ondersteunt het bedrijf medewerkers die levenslang willen bijleren, zodat ze in de toekomst op een flexibele manier kunnen werken? De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat we ons allemaal flexibel en wendbaar moeten opstellen. Als dit één van je prioriteiten is, dan ga je best op zoek naar een bedrijf dat haar medewerkers ondersteunt bij het verbeteren van hun vaardigheden en autonomie. Deze vraagt zal je inzicht geven of een bedrijf openstaat voor nieuwe manieren van werken of niet.
  • Niet alleen vragen stellen, ook luisteren

    Het stellen van de juiste vragen zorgt ervoor dat je wordt gezien als een oprecht geïnteresseerde, competente kandidaat. Let wel op. Het is belangrijk dat je ook luistert naar wat de interviewer vertelt tijdens je gesprek. Je wil geen vragen stellen over een onderwerp dat al aan bod kwam.

    Denk er ook aan dat dit sollicitatiegesprek evenzeer draait rond het feit dat jij te weten komt of de openstaande vacature en het bedrijf iets voor jou zijn. Gebruik je gesprek als een kans om de meest relevante, weloverwogen en actuele vragen te stellen die je kunt stellen, om er zeker van te zijn dat je de juiste carrièrebeslissing neemt.