Deze vijf culturele activiteiten houden je zoet nu de horeca gesloten is

Deze vijf culturele activiteiten houden je zoet nu de horeca gesloten is

Tik Tak

24/10 - 31/1

Kleine tv-kijkers (en nostalgische zielen) maken zich best klaar om naar Oostende te vertrekken, want in Fort Napoleon opent dit weekend de allereerste Tik Tak-expo. In de interactieve tentoonstelling komt het iconische kleuterprogramma helemaal tot leven. Wandel rond in de levensechte decors, neem zelf een scène met het drinkmannetje op of leef je uit op de flitsende discovloer. De expo is gericht op kinderen tussen 1 en 6 jaar en er hoort ook een zoektocht in de stad bij.

fort-napoleon.be

Brussels Biennale of Modern Architecture

nog t.e.m. 31/10

Tijdens de Brusselse Biënnale voor Moderne Architectuur mag je de hele maand lang schaamteloos binnengluren in de mooiste modernistische gebouwen in de hoofdstad. Dit weekend kan je onder andere een gegidst bezoek brengen aan de bijzondere architectenwoning van Louis Hoebeke (foto), de megalomane tribunes van het Drohme Park, en het Atomium - een icoon van het modernisme. Daarnaast kan je ook aanschuiven voor films en documentaires, of een bezoek aan de bomvolle archieven van het CIVA.

Foto bbma

bbma.be

Geel hesje

23/10 - 24/10

Op een vrijdagavond passeert een trucker in Luik een blokkade van de gele hesjes. De man is moe, hij wil naar huis. Een geel hesje wil hem doen stoppen, de chauffeur schrikt, trekt op en sleurt het gele hesje mee onder zijn wielen. Dat tragische voorval vormt het uitgangspunt van de nieuwste voorstelling van Stijn Devillé en het Nieuwstedelijk, over het dubbelzinnige fenomeen van sociale strijd en verzet.

Foto K. Van Giel

denieuwezaal.be

OORtreders

23/10 - 25/10

OORtreders Festival is een driedaags feest vol geluid, in het midden van de Limburgse kanaalzone. Langs een expo-route verken je (te voet of met de fiets) niet alleen dat bijzondere landschap, maar ook het werk van twaalf nationale en internationale kunstenaars: verdwaal in een soundscape, luister naar de harmonie van vijf glazen kommen of het gezoem van bijen. Naast de expo-route is er op zaterdag ook een parcours langs verschillende performances, een dauwconcert, verschillende begeleide wandelingen en een filmprogramma - allemaal volkomen coronaproof.

PHILIP SAMARTZIS - THE BLIZZARD

oortreders.com

Memling Now

nog t.e.m. 1/2

In het Brugse Sint-Janshospitaal staat dit najaar Hans Memling centraal. Hij schilderde in de middeleeuwen vier werken voor het hospitaal, waaronder het imposante altaarstuk. Memling was zonder twijfel een van de belangrijkste schilders in het Bourgondische Brugge: hij had een grote invloed op schilders als Rafaël en Dürer, maar blijft ook vandaag nog een inspiratiebron. Dat bewijst de expo met hedendaagse kunst van onder andere Joseph Kosuth, Kehinde Wiley (die het officiële portret van Barack Obama schilderde) en Aydin Aghdashloo. Met een museumpas kan je al dat moois gratis gaan bekijken.

Foto I. Kinnet

museabrugge.be