Deze tips helpen je beter onthouden wat je leert

Deze tips helpen je beter onthouden wat je leert

Voor veel studenten staat de kerstperiode gelijk aan examens. Torenhoge stapels boeken liggen te lonken om gestudeerd te worden. Je steekt daar heel wat tijd en energie in, maar vaak heb je het gevoel die leerstof na enkele dagen alweer vergeten te zijn. Gelukkig bestaan er trucjes die het onthouden wat vergemakkelijken. Psychologen Henry Roediger en Mark McDaniel schreven daarover een boek: 'Make It Stick: The Science Of Successful Learning'. Zij geven volgende tips:

Dwing jezelf om dingen te herinneren

Probeer het af te leren om alles onmiddellijk op te zoeken. Het is erg verleidelijk om Google te raadplegen voor een of andere theorie, of om de verjaardag van een vriend niet te onthouden omdat Facebook je er de dag zelf toch aan herinnert. Maar dwing jezelf om eerst even te graven in je geheugen voordat je je op zoekmachines beroept.

Neem bewust informatie op

Wanneer je informatie opzoekt, doe dat dan met volle aandacht. De informatie zal beter in je geheugen opgeslagen worden als je echt gefocust bent op de handeling zelf.

Gebruik ezelsbruggetjes en maak verbindingen

Verbind de nieuw verworven kennis aan de mentale bagage die je reeds hebt. Je onthoudt gemakkelijker als je een link kunt leggen tussen die nieuwe informatie en een voorbeeld of situatie uit je eigen leven.

Denk achteraf na over wat je hebt geleerd

Onderzoek van de Harvard Business School toont aan dat werknemers beter werk leveren wanneer ze op het einde van de dag de kans krijgen om te reflecteren op het werk dat ze verricht hebben. Neem dus even de tijd om na te denken over je opgedane kennis.

Neem voldoende nachtrust

Heb je moeite met namen onthouden? Een goede nachtrust van acht uur kan dan helpen. Uit een onderzoek van Brigham and Women's Hospital blijkt immers dat je nieuwe namen beter memoriseert wanneer je voldoende uitgerust bent.

Foto Pixabay