Is deze test de 'heilige graal' in kankeronderzoek?

Oncologen zijn positief over een bloedtest die tien verschillende soorten kanker kan detecteren in een vroeg stadium.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van 's werelds grootste bijeenkomst van oncologen. De test spoort minuscule deeltjes DNA in het bloed op en analyseert of deze afkomstig zijn van kankercellen.

Vroeg stadium

Dr. Eric Klein, hoofdonderzoeker, noemt deze test mogelijk de "heilige graal" van kankeronderzoek, zeker voor vormen van kanker die in een vroeg stadium veel beter te genezen zijn dan wanneer ze later pas ontdekt worden.

"Teveel vormen van kanker worden veel te laat ontdekt, wanneer het niet meer mogelijk is om te opereren en de overlevingskansen drastisch zijn geslonken. Het doel is om een bloedtest als deze te ontwikkelen om dat te voorkomen", sprak professor Nicholas Turner van het kankeronderzoeksinstituut in Londen.

Eierstokkanker

Voornamelijk voor eierstok- en alvleesklierkanker blijkt de test goed te werken. Ook de resultaten voor galblaas- en leverkanker waren goed. In vier van de vijf gevallen werd de kanker correct gedetecteerd.

De onderzoekers hopen dat de bloedtest wereldwijd ingezet gaat worden om kanker op te sporen. Om dit mogelijk te maken is er nog wel aanvullend onderzoek nodig.