Deze pil laat je 120 jaar worden

Deze pil laat je 120 jaar worden

Momenteel heeft een Vlaamse jongen een levensverwachting van 79,1 jaar, die van een meisje bedraagt 83,7 jaar. Binnenkort zal deze leeftijd wel eens flink de hoogte in kunnen gaan. Wetenschappers zijn immers bezig met het testen van metformine, een geneesmiddel dat het verouderingsproces kan tegengaan. Dit zou betekenen dat we dankzij deze pil gezond 120 jaar kunnen worden.

Rondwormen

Metformine is een medicijn dat reeds gebruikt wordt voor diabetes-patiënten. Nu blijkt dat het middel ook verjongende eigenschappen bevat waardoor je langer gezond zou leven. Er werden reeds testen afgenomen bij rondwormen, met een positief resultaat. Na toediening van het medicijn, vertoonden de dieren noch de typische verouderingstekens, noch verrimpeling. De wormen verouderen niet enkel trager, maar bleven ook langer gezond.

Revolutionair

Nu heeft de Amerikaanse overheid toestemming gegeven om metformine ook bij mensen uit te testen. Zo'n 3.000 ouderen die risico op kanker, hartziekten of cognitieve problemen lopen of patiënten die al met deze aandoeningen sukkelen, zullen het geneesmiddel toegediend krijgen. De komende zes jaar zullen de onderzoekers de proefkonijnen opvolgen om zo na te gaan of metformine ouderdomsziekten kan voorkomen en of het de levensduur kan verlengen. «Als je je richt op het verouderingsproces en je vertraagt het ouder worden, dan vertraag je eveneens alle ziekten en ouderdomsverschijnselen», aldus professor Gordon Lithgow, expert van de Buck Institute for Research on Ageing. Volgens hem gaat het om een revolutionair onderzoek.

Mutaties

Volgens de onderzoekers gaan het niet om hoe lang we leven, maar hoe gezond en hoe productief we zijn op onze oude dag. Ons hele leven lang delen onze cellen zich om onze lichaamsfuncties correct te kunnen uitvoeren. Hoe meer die cellen zich delen, hoe groter de kans op fouten in het proces die niet meer hersteld kunnen worden. Bij kanker bijvoorbeeld nemen deze mutaties toe en kan het lichaam niet langer de schade herstellen, waardoor tumoren groeien. Metformine verhoogt echter het aantal zuurstofmoleculen die in een cel vrijgemaakt worden, waardoor sterkte en een lange levensduur worden gestimuleerd.