Deze pil houdt toezicht op jouw scheetjes

Om uitspraken te doen over de gassen in onze darmen, moeten we vandaag wachten tot ze ons lichaam verlaten. Maar in de toekomst kan daar verandering in komen. Onderzoekers uit Australië hebben een elektronische pil ontworpen die je darmgassen analyseert. Op die manier willen ze meer te weten komen over onze spijsvertering en darmziektes. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Net zoals andere pillen, kan deze capsule gewoon ingeslikt worden. Het enige verschil is dat deze "slimme pil" verschillende sensors en zenders bevat die de concentraties van waterstof, methaan en kooldioxide meten. Dat schrijft professor Kourosh Kalantar-zadeh van de RMIT University, uit het Australische Melbourne in het wetenschappelijke tijdschrift Gastroenterology.

Een minuscuul printplaatje verwerkt de data en stuurt alle informatie elke vijf minuten draadloos naar een smartphone van een van de onderzoekers. Uiteindelijk hopen de onderzoekers een pil met een camera te ontwikkelen, zodat ze ook beelden hebben van wat er zich afspeelt in onze darmen.

Volgens Kalantar-zadeh heeft iedereen gasvorming in de darmen, maar een teveel aan bepaalde gassen kan wijzen op een darmziekte. Tot voor kort konden wetenschappers niet uitvogelen hoe onze darmprocessen precies werken, maar daar brengt hun capsule dus verandering in.