Deze man gaat het EU-parlement voorzitten

Deze man gaat het EU-parlement voorzitten

De strijd ging tussen de Italianen Antonio Tajani (foto) en Gianni Pittella (S&D). Onze landgenoot Guy Verhofstadt (ALDE) trok zich nog voor de stemming terug. Hij sloot een deal met Tajani, die de steun van de liberale fractie kreeg. De nieuwe voorzitter volgt de socialist Martin Schulz (S&D) op en zal tot de volgende verkiezingen in 2019 zetelen.

Berlusconi

Tajani is lid van Forza Italia, de partij van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Hij was woordvoerder van Berlusconi en zou nog altijd dicht bij hem staan.

De Italiaan kreeg veel kritiek ten tijde van het dieselschandaal, toen autofabrikant Volkswagen de uitstootnormen omzeilde door het gebruik van sjoemelsoftware. Tussen 2010 en 2014 was de Italiaan Europees commissaris voor Transport. Volgens critici was hij als EU-commissaris op de hoogte van bepaalde mistoestanden en heeft hij niet gehandeld. Meer nog, hij zou strengere regelgeving tegengehouden hebben.

Conservatief

Tajani staat bekend als conservatief. "In het Europees parlement kantte hij zich fel tegen voorstellen die de gelijkheid van mannen en vrouwen ondersteunt", aldus Kathleen Van Brempt (sp.a). "Hij stemde tegen de anti-discriminatiewetgeving die betrekking heeft op seksuele voorkeur en gendergelijkheid. Tajani vindt ook dat holebi's geen beroep kunnen doen op een asielprocedure. Hij kantte zich ook voortdurend tegen het recht van vrouwen op abortus en op seksuele en reproductieve rechten."