Deze lentetrends haal je best zo snel mogelijk in huis

Deze lentetrends haal je best zo snel mogelijk in huis

Fifty shades of pink

AFP / GIUSEPPE CACACE

Pantone heeft ‘Greenery' dan wel uitgeroepen tot kleur van het jaar, maar op de catwalks voor de lente/zomercollecties was het al roze wat de klok sloeg. Deze tint - symbool voor romantiek, vreugde of sensualiteit - wordt druk geherinterpreteerd door merken en designers allerhande, en maakt dit voorjaar in allerlei schakeringen haar grote comeback in de vrouwenvestiaire.

Lichte tule

Romantisch of mysterieus? Je zal moeten kiezen als je houdt van lichte stoffen zoals tule. Twee versies maken deze zomer hun opmars: heldere kleuren op korte kledingstukken voor een vleugje romantiek, bohemien of baby doll. Of donkere kleuren en maxilengte voor een transparant effect.

Leer en vinyl

AFP / BERTRAND GUAY

Echt verdwenen zijn ze nooit, maar leer en vinyl zijn wel al enkele seizoenen opvallend aanwezig. Ook deze zomer kan je er nauwelijks omheen, want heel wat merken gebruiken ze voor een retro- of rock-‘n-rolleffect. Jassen, jurken, topjes, lange of korte jacks, rokken, trenchcoats en broeken… De hele vrouwengarderobe moet eraan geloven.

Retroprints à volonté

AFP / B. Guay

Dit seizoen kleurt de mode resoluut retro. De sixties, seventies en eighties staan in de kijker op het vlak van vormen, snitten en materialen. Maar als het op prints aankomt, is het al jaren 70 wat de klok slaat. En dan het liefst in de vorm van grote, ultrakleurrijke bloemen.

Lamé en metallic

Een van dé trends deze zomer: lamé in allerlei variaties op jurken, kleedjes, broeken en jasjes. Futuristisch, chic, rock en ultravrouwelijk.

Nylon is bon ton

AFP / PATRICK KOVARIK

Ontwerpers en ateliers gebruiken meer en meer kunststoffen, voor een street- of sportswearlook. Nylon is dus meer dan ooit bon ton.

Crop top gekte

AFP / ALBERTO PIZZOLI

Dé sterren van de lente/zomerdefilés waren de crop tops. Nicholas K ontwierp miniaturen à la New York in de nineties. En Alexander Wang promoveerde ze prompt tot een van de belangrijkste onderdelen van zijn collectie.

Wijde broek

AFP / ALAIN JOCARD

De topjes worden dan wel korter, maar de broeken langer. Het brede, vloeiende silhouet is terug van weggeweest. De Franse modehuizen zijn er gek op en Stella McCartney maakt van de baggy een hoog getailleerde broek voor alledaagse activiteiten.

Lovertjes & pailletjes

In alle modehoofdsteden van de wereld maakten lovertjes en pailletjes het mooie weer. Veel ontwerpers waren duidelijk in een speelse bui. En ze luisterden blijkbaar allemaal naar dezelfde discoplaylist voor inspiratie.

Een vleugje sportswear

AFP / GIUSEPPE CACACE

Hoe vrouwelijk en sensueel ze ook zijn, veel collecties worden vaak gepimpt met een vleugje sportswear. Dat vertaalt zich in details als ritsen, hoody's, tassen en sneakers. Ook geïnspireerd door de sportwereld én erg gesmaakt: plooijurken.

Mode met een boodschap

AFP / PATRICK KOVARIK

Letters, cijfers, logo's, XXL-patronen of oneliners… dit seizoen hebben prints een boodschap. Vooral de streetwear trekt alle registers open.

De kracht van bloemen

AFP / GIUSEPPE CACACE

Bloemen zijn hét symbool van de lente. Nogal logisch dus, dat ze dit voorjaar veelvuldig als prints te zien zijn op jurken en broeken. Maar ze duiken ook op in geborduurde vorm en op mouwen of op de onderkant van een rok.

To beha or not to beha

Velen hebben er bovenstukjes van gemaakt, soms verfraaid met een jasje, zoals Michael Kors, Tory Burch en Phillip Lim. Anderen, zoals Alexander Wang, namen hun toevlucht tot geometrische vormen. En in de Saint Laurent-collectie van Anthony Vaccarello worden borsten verhuld door transparante topjes, al dan niet gecamoufleerd door een smokingjasje.

Door Pierre Jacobs