Deze kwaaltjes houden je ‘s nachts wakker

Deze kwaaltjes houden je ‘s nachts wakker

De gezondheidstoestanden die een rustgevende slaap kunnen verstoren, kunnen gaan van hoesten tot zweten en een slechte rug. Als dit gebeurt tijdens een diepere slaap kan dit wel een groter probleem zijn. Dr. Neil Stanley van de British Sleep Society somt op wat je eraan kan doen.

Zweten

Mogelijke redenen: Hormonen en alcohol

Foto Pixabay: Zweten tijdens de slaap

De meesten denken dat alcohol helpt om in slaap te vallen, maar dat is niet zo. Alcohol veroorzaakt een verbreding van de bloedvaten in de huid, waardoor je het warmer krijgt.

Bij vrouwen kan zweten een gevolg zijn van een laag oestrogeengehalte en bij mannen komt dit door een een te laag testosteronniveau. "Hormonen zijn cruciaal voor het controleren van de lichaamstemperatuur", zegt Dr. Ramlakhan.

Hoesten

Mogelijke redenen: Nachtelijke reflux

De nachtelijke versie van zure reflux ontstaat wanneer de klep die de maag afsluit niet goed werkt, waardoor maagzuur kan ontsnappen. Als je neerligt, kan het zuur gemakkelijker door de borst bewegen, waardoor de achterkant van de keel geïrriteerd wordt.

"Het komt veel vaker voor bij mensen met overmatige vet om hun middenrif”, zegt gastro-enteroloog David Forecast. "Probeer te vermijden om zwaar en vet voedsel te eten dat langer nodig heeft om te verteren."

Een slechte rug

Mogelijke redenen: een foute matras

Foto Pixabay: Rugpijn tijdens het slapen

"Je matras kan te hard of te zacht zijn. Je moet het om de acht à tien jaar vernieuwen", aldus Jessica Alexander van de ‘Sleep Council'. "Om het juiste te vinden moet je op je rug liggen en kijken of je je hand in de kloof tussen je ruggengraat en de matras kunt leggen. Als er een grote kloof is, is de matras te hard. Als je je vingers niet gemakkelijk kan terugtrekken, is het te zacht."

 

Moeilijke ademhaling

Mogelijke redenen: Nachtelijke astma

Als je moeilijk kan ademhalen als je ligt, betekent dat dat je slijm in de luchtwegen hebt zitten en dat veroorzaakt druk op de longen. In feite zullen sommigen enkel beseffen dat ze astma hebben wanneer ze 's nachts wakker worden door ademhalingsproblemen.

Dekbedden met veren kunnen een oplossing zijn. Je huisarts kan ook medicijnen voorschrijven om de luchtwegen te openen en aanvallen te voorkomen.

Naar toilet moeten

Mogelijke redenen: onstabiele blaas of prostaat problemen

Foto Pexels: een nachtelijk bezoek aan het toilet

"Er zijn weinig mannen die hun prostaatvergroting kunnen tegengaan tijdens het ouder worden", zegt uroloog Kakahama Attar. "Ook nieren produceren meer urine als we ouder worden en daarom moeten mannen 's nachts vaker plassen."

Medicatie kan de spieren in de prostaat ontspannen en de klier verkleinen. Wees niet te verlegen om naar je huisarts te gaan, want soms kan een vergrote prostaat een symptoom zijn van prostaatkanker.